Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanlığı arasında, 'Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı' yapımına ilişkin mutabakat zaptı, Enerji Bakanlığında düzenlenen törenle imzalandı.
Zapta Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev imza koydu.
Azeri (Şahdeniz 2) doğalgaz gazının gerek Türkiye'de satışı gerekse de Avrupa pazarlarına Türkiye üzerinden transit olarak taşınmasını öngören Hükümetlerarası Anlaşma 25 Ekim 2011 tarihinde İzmir'de imzalanmıştı. Söz konusu anlaşma içerisinde, Azeri doğalgazının Türkiye üzerinden transit taşınması amacıyla ulusal doğalgaz iletim sisteminin kullanılmasının yanı sıra münhasır bir boru hattının inşa edilmesi de alternatif bir seçenek olarak düzenlenmişti.
Bugünkü imzalanan mutabakat zaptı ile Trans Anadolu ismi verilen söz konusu münhasır boru hattına yönelik çalışmaların ivedilikle başlanılması ve iki ülke tarafından tayin edilen şirketlerin ortak bir konsorsiyum tesis etmeleri konusunda mutabakat sağlanmış oldu.
Bu çerçevede, söz konusu konsorsiyum içerisinde Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve Türkiye'den Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ilk ortaklar olarak yer alacak. Süreç içerisinde diğer uluslararası petrol ve doğalgaz şirketleri de konsorsiyuma dahil olabilecekler.
MALİYETİ 5 MİLYAR DOLARI BULABİLİR
Bakan Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin gerçekleşmesinin, Nabucco Projesi'nden Gürcistan sınırında alınacak gazın Bulgaristan sınırında alınacağı anlamına geldiğini bildirdi. Yıldız, hattın maliyetinin 5 milyar dolar olabileceğini belirtti.
16 MİLYAR METREKÜP GAZ GELECEK
Projenin 5 yılda tamamlanması hedefleniyor. Boru hattından yılda yaklaşık 16 milyar metreküp doğalgaz geçecek. Bu gazın 6 milyar metreküplük bölümünü, Türkiye kendi ihtiyaçları için kullanabilecek.
BATI HATTI İÇİN GÖRÜŞME YAPILACAK
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Yıldız, yarın da Rus Gazprom'dan yetkililerle Batı Hattı konusunda görüşeceklerini açıkladı. Yıldız, "Batı Hattı'nda akışın hem Türkiye hem bölge açısından iyi olacağı ve iyi niyeti bildireceğiz. Hem TPAO hem de BOTAŞ'ın çabaları vardır. Sonuçta biz vatandaşın sıkıntı yaşamayacağını umuyoruz" dedi.
ALİYEV: AVRUPA'YA BİRLİKTE ÇIKACAĞIZ
Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev de yaptığı konuşmada, imzalanan yeni projenin çok büyük bir siyasi anlamı bulunduğunu belirterek, 'İki ülke Avrupa pazarına birlikte çıkacak' dedi.
Aliyev, projenin sosyal açıdan da önemli olduğunu, yeni iş alanları yaratılacağını, Türk insanının da bundan yararlanacağını dile getirdi.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...